Zuid-Holland wil vergunning voor tankstations intrekken

27 maart 2017

Goedkoop tanken langs de provinciale weg lijkt z’n langste tijd gehad te hebben. De provincie Zuid-Holland wil dat pomphouders op provinciegrond meer gaan betalen. Belangenclubs, waaronder NOVE, zijn bang dat andere provincies dit voorbeeld gaan volgen en dreigen met juridische stappen. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

De provincie Zuid-Holland heeft plannen om de vergunningen voor 42 tankstations langs provinciale wegen in te trekken. Daarvoor in de plaats moeten huurcontracten komen, waarvoor tankstations meer moeten betalen en die slechts maximaal vijftien jaar gelden. 

Geen specifieke einddatum
Die huur zal meer ‘marktconform’ zijn. Dat betekent in de meeste gevallen dat er meer betaald moet worden, zegt de provincie Zuid-Holland. En daar komt bij dat er na vijftien jaar een veiling wordt gehouden. Dan moeten pomphouders een bod doen en hopen dat ze op die locatie mogen blijven.

In Zuid-Holland zitten zo’n tachtig tankstations langs provinciale wegen. Daarvan zijn er 42 gevestigd op grond die eigendom is van de provincie. Deze stations mogen de grond gebruiken op basis van een vergunning. In ruil hiervoor betalen ze een periodiek bedrag aan de provincie, precario. Deze vergunningen kennen geen specifieke einddatum.

Juridische stappen
Zuid-Holland is de eerste provincie die dit systeem nu wil veranderen. Brancheorganisaties zijn fel gekant tegen de plannen. Erik de Vries, directeur van de belangenvereniging voor brandstofhandelaren NOVE, overweegt juridische stappen te nemen, zegt hij tegen BNR. Ze zijn bang dat andere provincies dit voorbeeld gaan volgen. De Vries: ‘Er is hier interprovinciaal overleg over. Dus andere provincies zijn hier ook mee bezig. Zodra Zuid-Holland dit erdoorheen krijgt volgt de rest meteen. Dit zorgt voor extra inkomsten voor de provincies.’

‘Het kan niet anders dan dat dit hogere prijzen aan de pomp betekent’, vult Paul van Selms aan. Hij is directeur van United Consumers, een club die consumenten verenigt en op die manier zorgt voor kortingen op bijvoorbeeld brandstof. ‘Je moet meer huur betalen en je moet investeringen binnen 15 jaar terugverdienen. Nu kan dat nog over een langere tijd worden uitgespreid.’

Bron

Inloggen

NOVE nieuws

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape