Eerste LNG aangedreven truck laadt bij Gate terminal

22 augustus 2017

Gisteren heeft de eerste LNG aangedreven truck een lading LNG opgehaald bij de Gate terminal in Rotterdam. Hiermee wordt deze alternatieve brandstof voor trucks en scheepvaart nu ook op een nieuwe manier getransporteerd. NOVE lid Rolande had hiermee de primeur!

Om dit mogelijk te maken is er door verschillende partijen hard gewerkt om bestaande regelgeving aan te passen. Dit geldt zowel voor de ADR regelgeving als voor de regelgeving op een terminal. LNG is nog een relatief nieuwe brandstof en is derhalve in veel gevallen niet expliciet opgenomen in bestaande regels en werkinstructies.

De truck betreft een IVECO Stralis NP 400 die voldoende vermogen heeft om de grote LNG trailer van Rolande te kunnen trekken. Voor zowel Rolande, haar vervoerder Chr. Vermeer Transport als voor Gate terminal komt hiermee een wens uit. Tot op heden was het namelijk praktisch gezien niet mogelijk om LNG met een LNG aangedreven truck te vervoeren. Genoemde partijen hopen hiermee te laten zien dat er ook voor ADR transporteurs geen belemmeringen meer zijn om een transitie naar LNG te maken.

LNG (Liquified Natural Gas) is op dit moment het meest eco-vriendelijke alternatief voor diesel in de transportsector, dat direct toepasbaar is in de zeer efficiënt georganiseerde transportwereld. LNG wordt daarom gezien als één van de meest veelbelovende alternatieve brandstoffen voor de transitie naar schoon transport. Vrachtwagens die op LNG rijden zijn stiller en hebben een lagere uitstoot van fijnstof, NOx en CO2. Met de stap naar Bio-LNG, waarbij het LNG geproduceerd wordt uit reststromen zoals afval, mest of slib, wordt de CO2 uitstoot zelfs tot een minimum beperkt en kan in bepaalde gevallen zelfs “carbon positive” zijn.

lng

Inloggen

NOVE nieuws

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape