Brandstofomzet in Nederland tot en met juni 2021: -1,9%

28 sep 2021 NOVE brandstofomzet cijfers CBS juni 2021.JPG

De brandstofomzet (in liters) in Nederland tot en met juni 2021 is met 1,9% gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020, zo stelt de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, NOVE, vast op basis van recente cijfers van het CBS.
In de maanden januari en februari van 2021 was er sprake van een forse daling ten opzichte van 2020, daarna klommen de verkopen weer langzaam uit het dal. Dat het verschil vooral groot was met de eerste twee maanden van 2020 komt omdat de maatregelen om het corona virus in te dammen van kracht werden vanaf maart 2020. In de eerste twee maanden was het nog ‘business as usual’.
Vanzelfsprekend zijn de volumes van 2019 nog niet bereikt.

Er zijn wel verschillen tussen de brandstofsoorten: zo is de verkoop van diesel nog niet terug op het niveau van 2020 (-3,7%), benzine is dat al wel (+0,5%). We zien hier een effect dat steeds meer dieselauto’s, zeker zakelijk, worden vervangen door elektrische voertuigen of (plug-in) hybride voertuigen met een benzinemotor.
Tot slot is het van belang om te melden dat het CBS voor de afzetmarkt van brandstoffen sinds april 2021 een nieuwe tabel hanteert met een andere definitie voor diesel dan in de voorgaande tabel. De diesel in de huidige tabel wordt door CBS gekenmerkt als diesel wegverkeer. Dat betekent dat afzetmarkten zoals de agrarische sector en de aannemerij er niet langer meer onder de definitie vallen.

Toegang tot de volledige content van dit artikel is exclusief voor leden van NOVE.

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape