Nieuw: NEN-EN 17867 voor benzine in kleine verbrandingsmotoren

20 mrt 2024

De nieuwe norm NEN-EN 17867 voor alkylaatbenzine moet zorgen voor meer duidelijkheid in de markt rondom de kwaliteit en samenstelling. Europese landen gebruiken nu nog verschillende nationale standaarden en eisen voor deze benzine, die vooral wordt gebruikt in kleine motoren zoals kettingzagen, sneeuwscooters, grasmaaiers en golfkarretjes.

Alkylaatbenzine is vooral verkrijgbaar in blikken en in sommige landen bij tankstations. De totale volumes zijn klein, als je ze vergelijkt met reguliere E5/E10-benzine. Europese landen hanteerden tot nu toe verschillende nationale standaarden en eisen rondom dit product. Dit maakte het productieproces uitdagend. Tussen 2021 en 2023 is er daarom in een CEN-werkgroep gewerkt aan een norm voor dit type benzine.

Twee productspecificaties
Het document specificeert de vereisten voor benzinebrandstof voor gebruik als brandstof in kleine motoren, samen met de toe te passen methodes om deze eigenschappen te testen. In de norm worden twee productspecificaties beschreven voor benzine met een laag gehalte aan aromaten en sulfer. Het eerste type is bedoeld voor gebruik in tweetaktmotoren, en het tweede voor gebruik in viertaktmotoren.

Kort na de publicatie van de norm is een voorstel voor een amendement ingediend, omdat er onduidelijkheid bestond over het labelen van de brandstof die in een blik/emballage verkocht wordt. Hier wordt in 2024 verder aan gewerkt, waarbij NOVE ook betrokken is. Het document is nog in zijn huidige vorm verkrijgbaar in de NEN-normshop.

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape