Accijnsverlaging in verband met stijgende energieprijzen (1)

14 mrt 2022

Op 11 maart maakte het Ministerie van Financiën bekend dat er een tijdelijke accijnsverlaging gaat plaatsvinden. Als branchevereniging zijn wij blij met de aangekondigde accijnsverlaging. Hoewel tijdelijk, hopen wij dat de tijdelijkheid van deze verlaging gelijk loopt met duur van de tijdelijkheid van het toenmalige kwartje van Kok.

Als tussenhandel, distributeurs en leverancier aan veelal eindgebruikers van brandstoffen geven hoge brandstofprijzen ook grote debiteurenrisico’s. De hoogte van de brandstofprijs is het grootste probleem voor de klant. Voor NOVE en haar leden zijn de accijnsverschillen met de buurlanden een blijvende zorg en een blijvende verstoring van het level playing field, waar wij keer op keer op wijzen. Grote accijnsverschillen met de buurlanden scheelt de overheid veel accijnsinkomsten, kost het milieu veel extra nodeloze omrij kilometers en extra tankinhoud/-gewicht die transporteurs dus niet als vracht kunnen meenemen. Desalniettemin is NOVE blij met de aankondiging op de accijns te verlagen. Wel dringen wij er bij de overheid op aan om ook LPG mee te nemen bij de accijnsverlaging. Ook vragen wij nogmaals aandacht voor het wegnemen van belemmeringen voor de inzet van hernieuwbare brandstoffen.

In het kort werd deze accijnsverlaging op de website van het Ministerie van Financiën op 11 maart als volgt aangegeven:
Verlaging btw op energie en accijns op benzine en diesel
Het kabinet wil de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) vanaf 1 juli dit jaar voor een halfjaar verlagen van 21% naar 9%. Door deze maatregel daalt de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld verbruik) in dit half jaar met ongeveer 140 euro. Daarnaast stelt het kabinet voor om ook de accijns op benzine en diesel per 1 april 2022 tot het einde van het jaar te verlagen met 21%. Dat betekent voor benzine een verlaging van 17,3 cent per liter en voor diesel 11,1 cent per liter.”

NOVE is momenteel, te samen met de branchecollega’s, in overleg om onder andere te overleggen over:
- Wat te doen met de aanwezige voorraad ...
- Hoe …..

Toegang tot de volledige content van dit artikel is exclusief voor leden van NOVE.

MTW7120

Eerdere berichten:

- Limiet voor tanken bij zelfbedieningspomp verhoogd naar € 200

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape