Brandstofomzet 2020: -12,8%

8 mrt 2021

De brandstofomzet in Nederland is heel 2020 met 12,8% gedaald ten opzichte 2019, zo becijferde de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren NOVE, op basis van recente cijfers van het CBS. Dit betekent dat er bijna 1,8 miljard liter brandstof minder werd verkocht in 2020.

Als gevolg van de COVID-19 uitbraak en de maatregelen die werden genomen om verdere verspreiding van het virus in te dammen, was er vanaf medio maart 2020 een forse daling van het zakelijke personenverkeer, met als gevolg een daling van de vraag naar brandstoffen.

In de zomermaanden tot en met september trok de vraag weer aan (na een dieptepunt in de maand april), maar nog lang niet tot het niveau van 2019. Woon-werkverkeer nam vervolgens weer af in oktober door de aangescherpte corona-maatregelen. Met name de verkoop van benzine nam hierdoor af (-14,4%).

De verkoop van diesel daalde ook, maar minder fors (-11,6%). Het vrachtverkeer, de bouw en de agrarische sector bleven redelijk op niveau, de verkoop van diesel voor personenvervoer nam wel af.

Verwachting voor 2021 is dat pas in de tweede helft van het jaar weer een herstel te zien zal zijn voor de verkoop van brandstoffen.

Klik op de afbeelding om te downloaden

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape