Brandstofomzet tot en met mei 2020: -15%

6 aug 2020

De brandstofomzet in Nederland is in de eerste vijf maanden van 2020 met 15% gedaald ten opzichte van de zelfde periode in 2019, aldus de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren NOVE op basis van recente cijfers van het CBS.

Als gevolg van de COVID-19 uitbraak en de maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het virus in te dammen, was er vanaf medio maart een forse daling van het zakelijk verkeer, met als gevolg een daling van de vraag naar brandstof.

Hoewel de totale omzet dus verder daalde laat de maand mei wel een verbetering zien ten opzichte van de maand april. Met name de verkoop van benzine verbeterde in mei 2020 ten opzichte van april 2020, maar was nog bijna een kwart lager dan mei 2019 (-23,4%).

Ook de verkoop van diesel was in de maand mei hoger dan in april, maar 16,5% lager dan de maand mei in 2019. Veel vrachtwagens bleven in de afgelopen periode rijden, tevens bleef de vraag vanuit de agrarische sector redelijk op peil. Zakelijk personenverkeer op dieselbrandstof was daarentegen minder.

 Verwachting is dat de maand juni verdere tekenen van herstel laat zien voor alle brandstofsoorten.

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape