inNOVE Vernieuwend: Flexibel opereren tijdens corona

inNOVE 2020-04 Vernieuwend - FinCo - Heijmen

De wereld verandert razendsnel en dat heeft op onze branche misschien nog wel meer impact dan op andere branches. Voor het afgelopen jaar gold dat door de verspreiding van het coronavirus meer dan ooit. Hoe anticiperen ondernemers in de brandstofbranche daarop? Zijn ze flexibel genoeg om de snel veranderende omstandigheden het hoofd te bieden? We vroegen vier verschillende bedrijven naar hun recente ervaringen.

FINCO FUEL
Finco Fuel houdt zich bezig met in- en verkoop van brandstof voor wegtransport, scheepvaart en binnenvaart. Het zoeken naar duurzame brandstof met een lagere CO2-uitstoot staat voorop. Want daar valt nog veel te winnen. Direct na de uitbraak van het virus stelde de directie een ‘coronateam’ samen. Sandra Baars, manager communicatie en marketing, Debby IJsselstein, HR-manager en manager logistics Dennis van Loon, vertellen over hun ervaringen.

EEN JONG BEDRIJF
“Toen Nederland thuis ging werken, nam de vraag naar brandstoffen af. Die is nog niet helemaal hersteld”, vertelt Dennis. “We kunnen ons niet zomaar richten op andere groepen om het verlies in afzet te compenseren. Er zijn veel vaste contracten. We werken in een vitale sector, die moet gewoon doordraaien. Onze schippers, chauffeurs en terminalmedewerkers hebben continu doorgewerkt. FinCo Fuel is jong en flexibel.” Sandra haakt in: “Op kantoor hebben we allerlei overlegstructuren. Maar door het thuiswerken gingen we in één keer over op Teams. Er waren mensen die daar nog nooit mee gewerkt hadden. Toch ging het soepel en snel.”

ONLINE INWERKEN
Debby vertelt dat er sinds april tien nieuwe collega’s bijgekomen zijn. “Nieuwe functies, gericht op groei. Ook dan blijkt dat je met Teams een heel eind komt. We hebben introductiegroepjes geformeerd. Om te beginnen vertelt een van de oprichters hoe het bedrijf is ontstaan. Daarna bellen de groepjes een half uur met een specialist binnen een discipline zoals Supply of Wholesale om ‘ingepraat’ te worden. Daarnaast heb je een-op-een calls met je directe collega’s.”

SOCIAAL CONTACT
“En vergeet de online vrijdagmiddagborrels niet”, roept Sandra. “Want sociaal contact blijft belangrijk. De directie stuurt elke week een mail rond om iedereen bij te ‘praten’ over het reilen en zeilen van het bedrijf. Zo krijgen mensen toch nog veel mee.”

HEIJMEN BUNKERSTATIONS
Heijmen Bunkerstations is brandstofleverancier voor de scheepvaart, met bunkerstations in Rotterdam, Nijmegen en Millingen aan de Rijn. Heijmen vaart met zes bunkerboten en heeft een eigen tanker voor de bevoorrading. Frank Heijmen is samen met zijn broer Robert eigenaar van het familiebedrijf. “We leveren niet alleen brandstof, maar hebben ook winkels met een groot assortiment smeermiddelen, scheepsmateriaal, verf, kleding en levensmiddelen. Op onze bunkerstations én op de schepen. Juist door een totaalpakket aan te bieden, compleet met webshops, kunnen we blijven groeien. Door de coronacrisis neemt het transport wel af. Er wordt minder gevaren en minder gebunkerd. Dat merken we ook in de shop, klanten geven minder uit.”

PER PERSOON EEN DRAAIBOEK
“We hebben iets meer dan veertig mensen in dienst. Twee van onze mensen zijn besmet geraakt. M’n broer is drie weken ziek thuis geweest. Een van de mensen op kantoor is in het ziekenhuis terechtgekomen en nog steeds niet voor honderd procent hersteld. Daardoor beseffen we dat je vaste krachten zomaar voor langere tijd kwijt kunt zijn. Daarom hameren we erop dat mensen met sleutelposities in ons bedrijf vastleggen wat ze doen. En wat er moet gebeuren als iemand je werkzaamheden overneemt. Door corona zijn we daar veel bewuster van geworden. Maak per persoon een soort draaiboek. Dat helpt mee om je flexibel te houden. Letterlijk.”

FUTURE FUELS WHOLESALE BV
Future Fuels Wholesale komt voort uit familiebedrijf Wiersma Olie en Techniek BV, dat opgericht werd in 1871. Het is een wholesale bedrijf, dat tussen oliemaatschappijen en oliehandelaren in opereert. Germ Wiersma is directeur. “Wij huren tankruimte bij tankopslagbedrijven. Onze klanten, oliehandelaren en dealers, halen daar onze producten op. We zoeken al jaren naar de meest duurzame brandstoffen. In 2015 hebben we vier nieuwe producten met een lage CO2-uitstoot ontwikkeld, de ‘Blauwe Diesel EN590 lijn’.”

CONTACT TUSSEN COLLEGA’S CRUCIAAL
“Wat we merken van corona? We groeien sterk, de laatste jaren. We zien dat die groei door corona wel iets afvlakt. Vooral in de retail, bij de tankstations. Maar in de industrie en homebase-leveringen merken we het nog niet. We groeien lekker door. In maart hebben we de cruciale functies in kaart gebracht. Toen bleek dat op kantoor minimaal vier mensen nodig zijn. De rest van het personeel werkt nu thuis. Maar contact tussen collega’s blijkt cruciaal. Daarom bedachten we in juni een roulatieschema, waarbij de helft van het personeel op kantoor werkt, en de andere helft thuis.”

EEN STAPEL WEGWERKEN
“Om het thuiswerken te faciliteren hebben we iedereen een volledige werkplek gegeven. Met dubbele schermen, een laptop met docking station en een goede stoel. Ik denk dat deze manier van werken ook na corona blijft . Het werkt efficiënt. ‘Dan kunnen we even rammen en een stapel werk wegwerken’, vertellen ze.”

KUSTER ENERGY
Kuster Energy levert brandstoffen, smeermiddelen en koelvloeistoffen aan agrariërs, loonbedrijven, transportbedrijven en industrie. Daarnaast heeft Kuster een netwerk van tankstations in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. Richard de Weert is commercieel medewerker en zorgt ervoor voor dat relaties met een brandstofpas op het netwerk kunnen tanken. “We zijn een groeiend bedrijf en beroemd in de Achterhoek. Door coronamaatregelen nam de vraag naar brandstof af. Tegelijkertijd kregen transportbedrijven die bijvoorbeeld voor e-commercebedrijven werkten, het een stuk drukker. Dat zorgde weer voor enige compensatie.”

GEEN BESMETTINGEN
“In de shops bij onze tankstations gelden alle bekende voorzorgsmaatregelen. Van een maximum aantal personen dat naar binnen mag tot en met mondkapjes en spatschermen. De mensen op ons hoofd kantoor in Babberich werken veel thuis. We communiceren via Teams en Zoom. Met collega’s onderling én met onze relaties. Directieleden reizen niet meer samen en collega’s op cruciale posities werken zoveel mogelijk gescheiden. Tot nu toe hebben we geen besmettingen gehad.”

FLEXIBILITEIT OVER DE GRENS
“We proberen altijd flexibel in te spelen op veranderingen in de markt. Daarom zijn we in 2012 gestart met tankstations in Duitsland. Dat is uitgegroeid tot een volwaardige GMBH, een zelfstandige, Duitse BV die onder onze groep valt. Mensen die in Nederland vlakbij de grens wonen, tanken in Duitsland als het daar goed koper is. En dat werkt ook andersom. We zitten nu aan weerszijden van de grens en profiteren van beide bewegingen.

inNOVE lezen

NOVE leden kunnen inNOVE magazine ook digitaal lezen op het ledennet. Of klik hier om direct naar inNOVE #4 2020 te gaan.

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape