22 apr 2025
Dit nieuwsbericht komt uit de inNOVE#1 2025
Buiten het recente bericht van het CBS over de lichte groei van de economie in Nederland aan het einde van vorig jaar (consumenten en de overheid gaven meer geld uit), zijn het toch vooral de zorgen over de industrie die de aandacht vragen. Grote bedrijven verplaatsen hun hoofdkantoor naar het buitenland of spelen met de gedachte, zoals ASML. Recent gaf de provincie Zuid-Holland een niet mis te verstane noodkreet: “Investeringsklimaat Nederlandse industrie hangt aan een zijden draad: kabinet moet nu ingrijpen”. Dit betreft met name het Rotterdamse industriecluster, inclusief de haven. Samen met Amsterdam en Eindhoven de belangrijkste economische draaischijven in Nederland. De alarmsignalen betreffen niet alleen Nederland, afgelopen jaar gaf oudtopman van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, in een uitgebreid rapport aan dat elk jaar honderden miljarden euro extra nodig zijn om de Europese economie te redden.
En hadden we het al gehad over de kosten van energie, met name in Nederland? Schrikbarend hoog in vergelijking met andere landen. Terwijl er volop kansen zijn om bijvoorbeeld groen gas te produceren. Maar ook hier: ellenlange procedures om vergunningen voor grote vergistingsinstallaties te krijgen.
Laat het heel duidelijk zijn: als de economische activiteiten en industrie in Nederland gaan krimpen, is er minder energie, inclusief brandstof nodig.
Helaas zien we bij het huidige kabinet weinig visie en daadkracht om met een krachtig plan voor Nederland als industrieland in de toekomst te komen. Zo hobbelen we langzaam naar een dienstenland waar we elkaar uitgebreid aan het adviseren en coachen zijn en waarin we hopeloos achterop raken. Alleen met landbouw en toerisme gaan we het niet redden.
“Investeringsklimaat Nederlandse industrie hangt aan een zijden draad: kabinet moet nu ingrijpen”
Een andere reden waarom Nederland het zichzelf moeilijk maakt is de strenge interpretatie van afspraken die in EU-verband worden gemaakt. In de brandstofhandel zien we dat onder meer terug in de uitleg van de ETS regulering. ABC leveringen, goed voor meer dan 50% van de hele handel, zouden daardoor onmogelijk worden gemaakt, met alle kosten en milieugevolgen van dien. Dat mogen we niet laten gebeuren.
Een ander voorbeeld zien we op het gebied van bunkeren van zeeschepen. De Havenbedrijven van Rotterdam en Antwerpen stellen per 1 januari 2026 het gebruik van een Mass Flow Meter (MFM) verplicht aan bunkerschepen. Dat betekent dat elk schip moet worden voorzien van een extra meetinstrument a 150.000 euro. Dit, terwijl de tanks en meetinstrumenten aan boord van de barges gekalibreerd zijn. Er zijn evenwel geregeld discussies tussen klant en leverancier over de geleverde hoeveelheid. Op zich staan de bunkerbedrijven, aangesloten bij NOVE niet negatief tegenover verplicht gebruik van een MFM. Twee gekke dingen doen zich echter voor: andere havens dan Rotterdam en Antwerpen stellen dit meetinstrument niet verplicht. Bedrijven die daar bunkerolie uitleveren worden dus niet verplicht een forse investering te doen in een instrument dat op zichzelf geen geld oplevert. Verstoring van het gelijke speelveld dus. Wellicht nog iets voor de ACM om naar te kijken? Maar het wordt nog gekker: de uitkomsten van die meter worden, zoals de voornemens van de havenbedrijven nu zijn, niet “legal and binding” verklaard, kortom er is nog steeds ruimte voor discussie tussen afnemer en leverancier. NOVE is van mening dat dit maar op een manier opgelost kan worden: de uitkomsten van de metingen van de MFM zijn definitief, einde discussie en de havenbedrijven moeten dit gewoon regelen. Gebeurt dit niet dan is het wachten op de eerste rechtszaak.
In het hoofdartikel in deze uitgave van inNOVE kunt u lezen dat Christian Kint van Oilchart daar ook het een en ander van vindt. In deze uitgave komt de sectie zeevaart sowieso uitgebreid aan bod met ook een artikel van het Platform Hernieuwbare Brandstoffen over de verduurzaming in die sector. Omdat Nederland een grote speler is op het gebied van brandstoffen voor de zeevaart hebben we een enorme opgave om die plas te verduurzamen. Daarmee moeten we wel zorgen dat we die handel hier in Nederland houden door daadkrachtig en innovatief te zijn.
Veel leesplezier met deze uitgave van inNOVE magazine!
Erik de Vries, directeur NOVE
Toegang tot de volledige content van dit artikel is exclusief voor leden van NOVE.