Tankstations en bunkerwinkelschepen: wat betekent de harde lockdown?

14 dec 2020

Vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari gaat Nederland in de strengste lockdown tot nu toe. Alleen winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen openblijven. Tankstations worden daarbij expliciet genoemd. Feitelijk betekent dit dat er geen extra regels bijkomen. Met inachtneming van alle regels die er al zijn – 1,5 meter, mondkapjesplicht etc. – kunnen tankstations openblijven. Dat geldt dus ook voor de bakery, wasstraat en aanhangerverhuur. Bunkerstations zijn tankstations aan de waterwegen. (Lijst van winkels die wel open zijn.)

Omdat ook de scholen en kinderopvang dichtgaan vanaf woensdag 16 december zullen medewerkers te maken krijgen met kinderen die thuiszitten. In de eerste lockdown mochten tankstationmedewerkers ook gebruik maken van de kinderopvang. Wij hebben het ministerie gevraagd om bevestiging dat dit ook nu weer het geval is.

Locaties voor “reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen” zijn ook uitgezonderd van de sluitingsplicht. Dit betekent dat ook zelfstandige wasstraten ook gewoon open kunnen blijven.

NOVE zal zoveel mogelijk de richtlijnen/advies van de branchegenoten (Beta/Bovag/VNPI) volgen, om zoveel mogelijk eenheid in de branche te creëren. Als brandstoffenbranche zijn we een vitale sector, waar naast brandstof ook bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs terecht moeten kunnen voor een sanitaire stop en/of benodigdheden uit de shop zoals ruitensproeier antivries, eten en drinken.

Vanaf 15 december zijn veel winkels en andere voorzieningen gesloten. Een praktische tip: hou hier rekening mee. Zorg dat u voldoende stortingszakjes, sealbags etc. heeft. Stort u uw (klein)geld af bij een filiaal van de bank en niet in een afstortautomaat? Overweeg dit ook vandaag nog te doen. Wij gaan ervan uit dat haal- & bezorgdiensten toegestaan blijven. Als u deze service biedt aan uw klanten houd dan rekening met grotere drukte de komende periode.

Uiteraard informeren wij u zodra we de exacte inhoud van de maatregelen kennen.
Als de wet-, regelgeving en richtlijnen op sommige zaken (nog) niet duidelijk is, zet dan in ieder geval uw afwegingen waarop u baseert dat bepaalde activiteiten vitaal zijn, puntsgewijs op papier en controleer dit regelmatig met vernieuwde berichtgeving.

Eerdere berichten:

Toegang tot de volledige content van dit artikel is exclusief voor leden van NOVE.

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape