Samenvatting Waterstofseminar

30 oktober 2017

Op 11 oktober vond in het BOVAGhuis in Bunnik het Waterstofseminar plaats. Tijdens deze bijeenkomst is de totale keten aan het woord geweest en is de businesscase van waterstof vanuit verschillende perspectieven bekeken.

Er is geen ontkomen aan. Het gebruik van fossiele brandstof gaat écht een keer stoppen. Wanneer precies weet niemand, maar Nederland is al goed op weg naar schone en duurzame mobiliteit. Dit oliedieet zorgt ervoor dat op termijn schone, alternatieve brandstoffen zoals waterstof een dominante positie in gaan nemen.

Businesscase
Waterstof heeft veel potentie, maar voordat mensen waterstofauto’s kopen moet er wel op voldoende plekken ‘getankt’ kunnen worden. En voordat pomphouders willen investeren in een waterstoftankstation moeten er wel genoeg waterstofauto’s rondrijden, want de investering is niet mals. Een klassiek kip-of-ei-dilemma. Toch zijn er al ondernemers die ervoor zijn gegaan. Tijdens het seminar vertelde tankstation-ondernemer Jan Paul Kerkhof hoe hij zijn businesscase rond denk te krijgen.

Leveranciers aan het woord
Hoe kijken leveranciers van traditionele brandstoffen naar de ontwikkelingen rond waterstof? Erik Klooster, directeur Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI), zette uiteen hoe zijn organisatie aankijkt tegen de ontwikkeling van meer groene brandstofvarianten naast de bestaande fossiele brandstoffen. Ook de organisaties die actief zijn met duurzame vormen van brandstof (waterstof, CNG, LNG) kwamen aan het woord. Oscar Voorsmit (PitPoint) en Marcel Borger (OrangeGas) lichtten beiden in een aparte presentatie de visie van hun organisatie toe.

Klik hier voor de presentaties van deze dag
Bijlage 1: Waterstof seminar
Bijlage 2: Samenvatting Bovag brede brandstofvisie
Bijlage 3: Presentatie Bovag brede brandstofvisie waterstofvisie
Bijlage 4: Presentatie Bovag waterstof seminar
Bijlage 5: Waterstof presentatie Erik Klooster (VNPI)

 

Inloggen

NOVE nieuws

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape