Bedrijfsportret: Gas Las Centrum

NV.2018.01 Bedrijfsportret - Gas Las Centrum 1.JPG

Vaste, vloeibare en gasvormige gassen


Voor lassen en al uw andere gassen

Dit Bedrijf in Beeld levert van alle NOVE-leden met zekerheid niet het meeste gas, maar vrijwel zeker wel de meeste gassen. We tellen al snel vijftien soorten.

Zoals de naam al suggereert, is de lassector een belangrijke doelgroep van Gas Las Centrum. Het bedrijf levert ‘alles’ wat er nodig is op het gebied van gassen, lassen en snijden. Klanten variëren van MKB lasbedrijven tot grote metaal- en constructiebedrijven, maar ook hogescholen en universiteiten. Gas Las Centrum levert onder andere zuurstof, acetyleen, argon, helium, waterstof, CO2 en menggassen als Arcal en Atal. “Arcal en Atal zijn eigen namen van Air Liquide voor combinaties van gassen. Argon met CO2 bijvoorbeeld. Maar ook combi’s met waterstof, helium of zuurstof zijn mogelijk. En die hebben dan weer een andere naam“, aldus oprichter/directeur/eigenaar Ko Konings. Het gashoofdstuk van zijn bedrijf is echter zéker niet beperkt tot lassen en snijden, vertelt hij aan de Quinten Matyslaan op het bedrijventerrein De Kade in Eindhoven. Het bedrijf heeft daar zijn gasdepot, gasvulstation, showroom/winkel en magazijn geconcentreerd.

“We leveren gassen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Lassen en snijden vormt ‘slechts’ ongeveer zestig procent van onze omzet uit gasleveranties.” Konings spreekt liever van cilindertransport. En tussen de tientallen gassen die hij levert ontbreken eigenlijk alleen CNG, LNG en biogas.

Tractie
Maar, binnen de 40% omzet uit de ‘overige’ gassen is een prominente plaats voor tractiegas, in casu propaan. Anders kom je als bedrijf tenslotte ook niet zo snel op de radar van NOVE en van sectievoorzitter Norbert Romijn, die zijn afnemer begin 2017 lid maakte. Konings: “We hebben hier op ons terrein een gasvulstation met een ondergrondse tank van 50.000 liter. We vullen de propaanflessen af van met name heftruckklanten, maar ook van de andere categorieën propaangebruikers, zoals horeca, bouw en particulieren. De LPG tanks en propaancilinders bezorgen we zelf. Campers komen hier tanken, omdat die een ingebouwde propaantank hebben. De doorzet van het gasvulstation is zo’n 400.000 liter per jaar.

Het 8.300 vierkante meter grote buitenterrein staat vol met draagbare propaanflessen en rekken vol grotere cilinders. Behalve het forse scala aan las- en snijgassen zitten daar ook technische gassen, laboratoriumgassen, foodgassen en koudemiddelen bij. Gas Las centrum haalt zijn klanten voor deze specialties uit alle hoeken van de samenleving. Belangrijkste sectoren zijn: de metaalindustrie, bouw, automotive, utiliteitsbouw, onderwijsinstellingen, chemische industrie, laboratoria, koeltechnische industrie, petrochemie, entertainmentbureaus, foodsector, visindustrie, horeca, hobbyisten/particulieren.

Bananen en wijn
“Je komt onze gassen dan ook op de meest uiteenlopende plekken tegen”, vervolg Ko Konings. “Ethyleen, bijvoorbeeld, om fruit te laten rijpen – vooral bananen – zodat het ook wel ‘bananengas’ wordt genoemd. Stikstof wordt onder andere gebruikt om wijn te conserveren, blanketen in vaktermen. Je drukt de lucht inclusief de hinderlijke zuurstof uit een tank of vat weg met stikstof. Dat ligt als een deken (blanket) boven de wijn, maar gaat daar geen reactie mee aan. Vast koolzuur of droogijs (78,9 graden onder nul) wordt veel toegepast om dingen te bevriezen, zoals specerijen. Dit, omdat die dan fijner gemalen kunnen worden. Bij rubberrecycling geldt eenzelfde verhaal. Aannemers bijvoorbeeld, injecteren vloeibaar stikstof in slappe grond om het te bevriezen om ermee te kunnen werken. Voor de koelindustrie, klimaatbeheersing en transportkoeling hebben we de koelgassen op het depot staan. De belangrijkste klanten zijn de koeltechnische installatiebedrijven die voor de foodsector en de horeca werken.”

NV.2018.01 Bedrijfsportret - Gas Las Centrum 2.JPG

Alles daar tussenin
Hoewel de las- en snijgassen zo’n zestig procent van alle gasomzet uitmaken, vormen alle gasverkopen bij elkaar opvallend genoeg slechts een kwart van de omzet van het bedrijf. De overige 75 procent komt uit de levering van producten en diensten aan de lassector. Of zoals hij zijn klantenkring omschrijft: “Van de kleine smid op de hoek tot scheepswerven, constructiebedrijven en de vele roestvrij staal kleinmetaalbedrijven in de regio. Niet allen kunnen we klanten voorzien van lasgas, we leveren ook toebehoren die bij het lassen nodig hebt, en voor alle lastechnieken: MIG/MAG, TIG, autogeen en elektrodelassen.” Een rondgang door de showroom/winkel, en de webshop, dringt de conclusie op dat je om een lasbedrijf te starten slechts één ding zelf moet meenemen: lassers.

“Hou het er voor het gemak maar op dat we alles leveren, van de kleinste nippel, elektrode tot complete laswerkplaatsen en alles daar tussenin. We zijn onze webshop gestart om nog meer klanten te kunnen bedienen en omdat de klant steeds flexibeler wil werken. De wens is ontstaan om vanaf je I-phone of tablet ook midden in de nacht te kunnen bestellen. We kunnen door middel van de webshop heel Nederland en ook België bedienen.”

Technische dienstverlening
Het onderscheidend vermogen zit hem, aldus Konings, in de brede expertise dankzij de vijf bedrijfssegmenten (zie kader). Dat komt ook tot uiting in de prominente plaats voor allerlei technische services en diensten op locatie bij de klant, zoals:

  • Service, reparatie & onderhoud las- en snijapparatuur
  • Reparatie lastoortsen, las- en snijtoebehoren
  • NEN 3140 keuringen, IEC 60974-4 keuringen voor lasapparatuur
  • Valideren en kalibreren
  • Verhuur van las- en snijapparatuur en gascilinders
  • Aanleg en onderhoud lasrook- afzuiging en leidingwerk
  • Advies & ondersteuning

“Een groeiende activiteit is het aanleggen van interne hogedruk ringleidingen voor las- of snijwerk. Bedrijven willen de flessen niet meer op de werkvloer, maar buiten in een cilinderberging. Dat bespaart veel tijd, want een fles verwisselen bij de machine kost minstens twintig minuten, en vergt bovendien veel sjouwwerk met zware flessen. We leveren en installeren lastafels, afzuiginstallaties en drukregelaars voor alle denkbare toepassingen. Bijvoorbeeld voor couveuselassen; dan ligt er in de ‘couveuse’ geen baby, maar een object dat steriel gelast moet worden. Ook richten we complete lascabines in, tot hele werkplaatsen aan toe.”

“Bij couveuselassen ligt er in de couveuse geen baby, maar een object dat steriel gelast moet worden.”

Naast service en onderhoud levert Gas Las Centrum ook engineering en verzorgt het demonstraties bij de klant op locatie, maar ook bij Gas Las Centrum zelf. Een activiteit in het lijstje van diensten en services waar de leek gemakkelijk overheen zou lezen, maar waar Konings toch regelmatig aan refereert, is het keuren, valideren en kalibreren. Waaronder NEN keuringen en de IEC 60974-4 keuring voor lasapparatuur. “We inspecteren machines om vast te stellen of zij voldoen aan de specificatie, zowel bij nieuwe machines als bij machines die al een paar jaar staan draaien.”

NV.2018.01 Bedrijfsportret - Gas Las Centrum 4.JPG

Kinderfeestje
Vrij naar de oude NOVE-onderkop ‘...handel in vaste, vloeibare en gasvormige brandstoffen....’, kan Las Gas centrum spreken van: ‘... vaste, vloeibare en gasvormige gassen...’. Wanneer u de volgende keer weer met de VIP-coach van Nederland naar de opera in Verona gaat, is de kans groot dat de oesters en andere exclusieve catering op de perfecte temperatuur wordt gehouden door vaste CO2 uit Eindhoven. Ook wel Droogijs genoemd met een temperatuur van -79 graden Celsius. Ondanks de vele mechanische koeling in containers, trucks, horeca en retail, is dit medium zeer actueel. In de food- en vissector wordt niet alles met aggregaat-koeltrucks vervoerd, legt Konings uit. “En in de luchtvracht werken ze met koeltrollies waar platen droogijs in worden geschoven. Ook voor kleine pakketzendingen is het een uitkomst. Denk aan een voedselmonsters dat onder uitgebalanceerde condities naar een inkoper aan de andere kant van de wereld moet worden verstuurd. Of organen of andere menselijke of dierlijke weefsels; sperma voor een KI-station bijvoorbeeld. Droogijs is niet giftig, kiem- en bacterievrij en reukloos, remt bacteriegroei en laat geen residu achter. Je kunt de gewenste condities heel precies realiseren na een speciale berekening.” Je kunt bij Gas Las Centrum droogijs via de webshop bestellen of direct afhalen: 10 of 25 kilo droogijs in EPS isolatie dozen (Food Grade). Bij afhaling is het ook mogelijk om zelf het aantal kilo’s te bepalen. Droogijs kent vele verschillende toepassingen. Zowel voor professionals als particulieren. Zo weten brandweerkorpsen van Eindhoven en andere regio’s de weg naar het Gas Las Centrum te vinden. Ze gebruiken droogijs bij oefeningen en demonstraties. Last but not least kun je er ook spectaculaire rookeffecten mee maken. Op een evenement met 500 bezoekers, in het theater, of op een kinderfeestje thuis.

Bezig met opvolging
Ko Konings heeft Gas Las Centrum opgericht 1 augustus 1990. Hij heeft toen nog net 12½-jarig jubileum meegemaakt als commerciële man bij Hoek Loos voor het Brabantse. “Ik ben voor mezelf gestart en heb het bedrijf opgezet met vijf poten: gastransport, verkoop van lasapparatuur, reparatie en onderhoud, levering van allerlei gassen en een propaan-vulstation. Mijn eerste klant was Hoek Loos voor wie ik uiteindelijk zestien jaar heb gereden. Toen Hoek Loos werd overgenomen door Linde, was het snel over, maar stonden de vijf poten inmiddels wel. Ons pand is in 1996 opgeleverd.” Na eerst twee jaar voor Praxair te hebben getransporteerd, werd later Air Liquide opdrachtgever. Deze relatie duurt tot op vandaag. Ko is bezig om het bedrijf over te dragen aan zijn zoon Willem (30), een werktuigbouwkundige die al acht jaar in de zaak werkt. “Die weet echt meer van al die techniek dan ik. Helemáál stoppen, doe ik nooit, maar advies geef ik alleen desgevraagd.


NOVE Visie 2018.01

 

Inloggen

NOVE nieuws

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape