Minister Jetten bezoekt NOVE-lid VARO Energy

7 feb 2023

Op 6 februari 2023 bezocht minister Jetten het depot van VARO Energy in Geertruidenberg. De datum van het bezoek was niet willekeurig gekozen, immers op 5 februari was de boycot ingegaan van olieproducten uit Rusland (nadat sinds 5 december reeds een importstop op crude olie uit Rusland van kracht was). Klik hier voor de korte video impressie

Een paar dagen eerder had minister Jetten het Landelijk Crisisplan Olie (LCP-O) aan de Kamer aangeboden. Daarom was het nu een goed moment om de peilstok in de oliesector te houden. Hoewel het een stuk lastiger is om aan olie te komen, lukt het traders en andere partijen in de sector tot nu toe redelijk goed om de aanvoer op peil te houden. Dit heeft ook zijn weerklank in de prijzen. De brandstofdistributie is in Nederland strak en efficiënt georganiseerd. Dat kan als nadeel hebben dat een hick-up in de aanvoer keten ook verderop gevoeld kan worden. Afgelopen jaar was wat dat betreft een echt test-jaar voor de brandstofhandel, waarbij de flexibiliteit en vindingrijkheid op de proef werden gesteld. Hoewel er zeer krapte was en nog is (ook in de binnenvaart) konden de klanten in de meeste gevallen bevoorraad worden.

De minister toonde verder belangstelling voor alle veiligheidseisen die op een depot getroffen worden. In de controlekamer van het depot kreeg hij hierover uitgebreide toelichting.
De komende periode zal verder worden gewerkt aan de uitwerking van het distributieplan(wie mag aan wie leveren in tijden van tekorten), waaraan ook NOVE een bijdrage zal leveren, net als aan het LCP-O.

Minister Jetten bij VARO 06022023

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape