De wereld verandert razendsnel en dat heeft op onze branche misschien nog wel meer impact dan op andere branches. De vraag naar duurzame brandstofoplossingen neemt toe en alternatieve brandstoffen dienen zich massaal aan. Hoe anticiperen ondernemers in de brandstofbranche daarop? En op andere ontwikkelingen in de markt? Dit keer aan het woord: Marcel Borger, directeur en oprichter van OrangeGas, over de financiering van ABN AMRO Energy Transition Fund in zijn innovatieve bedrijf.
Eind vorig jaar werd ABN AMRO Energy Transition Fund (hierna kortweg ‘ABN’ genoemd) meerderheidsaandeelhouder van OrangeGas. Deze tak van ABN Amro richt zich met investeringen op projecten en bedrijven die impact hebben op de versnelling van de energietransitie. OrangeGas is zo’n bedrijf. Deze brandstofaanbieder biedt duurzame brandstoffen aan bestaande tankstations en heeft inmiddels ook twaalf eigen tankstations in Nederland.
“DE KRACHT ZIT ′M IN DE MIX”
Bij de oprichting in 2011 lag de focus op groengas. Nu biedt OrangeGas ook snelladers, honderd procent biodiesel (HVO) en CO2 voor de koeling van versvrachtwagens. Dit jaar maakt OrangeGas de eerste stappen op het gebied van LNG en waterstof. “De kracht van de energietransitie zit ’m in de mix”, betoogt Marcel. Volgens hem moet men per toepassing beoordelen welke brandstof geschikt is. “De Nederlandse overheid denkt haar ambities op het gebied van groene brandstof te verwezenlijken door te focussen op elektrisch rijden. Maar het aantal elektrische voertuigen dat daarvoor nodig is, komt nooit beschikbaar voor Nederland. We hebben meer verschillende soorten groene brandstoffen nodig om onze milieudoelstellingen waar te maken.” Vandaar dat OrangeGas zich op álle groene brandstoffen richt. Nog niet alles is rendabel. “Snelladers zullen ons nooit winst opleveren”, geeft Marcel toe. “En van waterstof duurt het zo’n vijf tot tien jaar tot we dat zonder subsidie rendabel kunnen maken. Maar we willen bijdragen aan de energietransitie. De opbrengsten die LNG en groengas ons opleveren maken dat mogelijk.”
GROOTSE AMBITIES
Groengas speelt volgens OrangeGas de belangrijkste rol in de energietransitie. “Willen we de doelstellingen voor 2030 behalen, dan moeten we in zo’n 34% van alle voertuigen gasvormige brandstoffen gebruiken. Onze buurlanden zien dat al, helaas loopt Nederland nog achter op dit gebied.” OrangeGas richt zich dan ook niet alleen op Nederland, maar (voor nu) ook op Duitsland en Zweden. De ambitie is om in Nederland op te schalen naar honderd tankstations (nu zijn dat er 82), in Duitsland marktleider te worden met tweehonderd stations (dat zijn er nu 46) en in Zweden actief te worden. Marcel: “We willen de grootste schone brandstofretailer worden van Noordwest-Europa.” ABN ziet welwat in die ambitie en zo raakten de twee partijen met elkaar aan de praat. “GP Groot (een van de NOVE-leden die met haar activiteiten een bijdrage wil leveren aan de circulaire economie en de energietransitie, red.) heeft ons ondersteund bij de opstartfase.” Toen duidelijk werd dat OrangeGas in het buitenland actief moest worden om verder te groeien, wilde GP Groot – een regionale speler – haar aandelen verkopen. Meewind wilde een deel van de aandelen overnemen, op voorwaarde dat OrangeGas er een goede investeringspartner bij kon vinden. Eind 2018 sloot OrangeGas een deal met ABN. Meewind en Marcel bleven aandeelhouders, Jeroen Meiberg – voorheen contoller bij OrangeGas – werd financieel directeur en ABN kocht de meerderheid van de aandelen.
KORTE LIJNEN, SNELLE BESLISSINGEN
Voor de nieuwe aandeelhouder is OrangeGas een mooie aanvulling op haar bestaande portefeuille die tot voor kort uitsluitend bestond uit investeringen in zonPV- en windenergiemarkten. “Ik denk ook dat onze kleinschaligheid meespeelde in hun beslissing”, zegt Marcel. “Voor ABN was het belangrijk dat ik aandeelhouder zou blijven en Jeroen aandeelhouder zou worden. Ze willen zakendoen met gedreven ondernemers die snel beslissingen kunnen maken. Dat kunnen wij, doordat we niet zo groot zijn en de lijnen kort zijn.”
ABN ALS KLANKBORD
Die kracht van de organisatie – een compacte omvang, doordrenkt van ondernemers-dna – behoudt OrangeGas. “Eerlijk gezegd is er weinig veranderd sinds ABN aandeelhouder is geworden. Natuurlijk moeten we rapportages maken, maar verder houden ze redelijk veel afstand. Ze zien dat wij de business kennen en willen dat gedeelte aan ons overlaten en bemoeien zich dus weinig met inhoudelijke zaken.” Wel staat ABN klaar met advies als Marcel en Jeroen dat nodig hebben en vervult ABN vooral ook een klankbordfunctie. “Waardevol is hun ervaring en netwerk. Als wij financieel of economisch advies nodig hebben, dan kloppen wij bij ABN aan. Denk aan uitbreidingen en overnames in bijvoorbeeld België, Zweden en Duitsland. ABN kent de gang van zaken daar vaak beter dan wij en die kennis kunnen wij goed gebruiken.”
ORANGEGAS
bestaat sinds 2011 en levert bijna alle duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen. Dit jaar opent OrangeGas haar eerste waterstoftankstation.
inNOVE lezen
NOVE leden kunnen inNOVE magazine ook digitaal lezen op het ledennet. Of klik hier om direct naar inNOVE #3 2019 te gaan.