inNOVE Vernieuwend: Slurink vaart met Change TL

MTW1586

De wereld verandert razendsnel en dat heeft op onze branche misschien nog wel meer impact dan op andere branches. De vraag naar duurzame brandstofoplossingen neemt toe en alternatieve brandstoffen dienen zich massaal aan. Hoe anticiperen ondernemers in de brandstofbranche daarop? En op andere ontwikkelingen in de markt? Dit keer aan het woord: Rob Slurink, hij vormt samen met broer Alwin de directie van Slurink Bunkerstations.

Slurink is een platte organisatie”, vertelt Rob. “Natuurlijk zijn er beleidszaken waar je mee te maken hebt. Maar onderhoud plegen met het personeel is minstens zo leuk.” Rob is opgegroeid op een bunker­ station en werkt vanaf zijn twaalfde mee in het familie­ bedrijf: schoonmaken, boenen, verven en klanten bedienen. Na zijn studie Rechten kwam hij rond 1998 ‘serieus’ in dienst. “Ook op directieniveau kennen wij korte lijnen. Dat werkt fijn.”

BIOBRANDSTOF VOOR KLIMAAT- DOELSTELLINGEN
De ambitie van Slurink is om ‘klaar te zijn voor een energiemarkt die verandert’. Daarin heeft het bedrijf de laatste jaren flink geïnves­ teerd. Momenteel voert het testen uit met duurzame bio­ brandstoffen voor de binnen­ vaart. Rob: “Ook wij moeten bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en we denken dat de bio­ brandstof Change TL een goede oplossing is. Met deze brandstof wordt een reductie van 16% uitstoot van CO2 waargemaakt. Bijkomend voordeel is dat de uitstoot van NOx met 19% wordt gereduceerd en fijnstof met 33% wordt verlaagd. Al met al klinkende resultaten. Daarom hebben we in goed overleg met onze leverancier besloten om onze tanker Pouwel S. op deze nieuwe biobrandstof te laten varen. Zo kunnen we Change TL voor langere tijd testen op ‘performance’. Ook in de naderende winterperiode.”

ENZYMTECHNOLOGIE MAAKT SCHOON SCHIP
Change TL is een dieselbrand­ stof die uit een combinatie van GTL, FAME en een enzym­ technologie bestaat. De enzymen in deze brandstof breken sludge, water en bacteriegroei af. “Dat is wel zo praktisch, want het bestanddeel FAME trekt makkelijk water aan, waardoor er een verhoogde kans op bacteriegroei en verstopte brandstoffilters is. Het toegevoegde enzym gaat deze nadelen tegen.”

24/7 IN DE BUNKERS VAN DE KLANT
Het toenemende aantal verschillende producten zorgt voor uitdagingen. “Voor ons is het de uitdaging om elk product ‘24/7’ op de juiste manier in de bunkers van de klant te krijgen. Vroeger was er één brandstof: diesel. Nu heb je EN590 diesel, GTL, Change TL en o.a. HVO. En dan heb ik het nog niet eens over de ‘additieven’ die je aan gasolie toevoegt. Of over AdBlue, wat in de scheepvaart steeds meer in opkomst is. Op bunker­ stations en ­boten zijn daarom meer tanks nodig. Die uit­ daging zijn we voortvarend aangegaan. Vorig jaar hebben we twee bunkerboten verlengd én twee nieuwe, dubbelwan­ dige bunkerboten in de vaart genomen. Sommige bunker­ stations zijn uitgerust met een dubbel leidingsysteem en tenslotte hebben we een grotere tanker met meer tanks gekocht. Zo is onze capaciteit flink vergroot. Het zijn forse investeringen, maar essentieel om aan de vraag in de markt te voldoen.”

PRIJS BLIJKT POSITIEVE BIJKOMSTIGHEID
Rob vindt het nog te vroeg om een oordeel te vellen over Change TL. “Het wordt nu een paar maanden getest, zonder noemenswaardige problemen aan motoren. Bijkomend voordeel is dat het product een stuk goedkoper is dan GTL. Maar of de brandstof ook voor de lange termijn voordelen oplevert, durf ik nog niet te zeggen.”

TESTEN OP DE VOET VOLGEN
Over de verplichte bijmengingen zegt Rob het volgende: “Wij zijn altijd enorm terughoudend geweest over het bijmengen van bio­componenten aan diesel. Maar ik denk dat we niet aan ‘bijmengen’ ontkomen. Bovendien raak ik steeds meer overtuigd van de nieuwe biobrandstof. Onze tanker Pouwel S. vaart nu een paar maanden probleemloos op Change TL. Het lijkt erop dat het toegevoegde enzym zijn werk goed doet. We blijven voorlopig alle testen op de voet volgen. Zowel de testen van ons eigen schip, als die van onze klanten.”

GEEN GLAZEN BOL
Er zijn ook andere alternatie­ ven op de markt. Denk aan LNG, waterstof of elektrisch. Ziet Rob daar toekomst in? “Nieuwe ontwikkelingen zijn altijd interessant. We proberen daar zo goed mogelijk op te anticiperen. Maar voor de binnenvaartmarkt lijkt LNG niet door te breken. En batte­ rijen hebben onvoldoende capaciteit om met een koppel­ verband heen en weer naar Basel te varen. Maar in de toekomst kijken kan ik niet. Ik heb geen glazen bol. We houden alle ontwikkelingen in de gaten.”

SLURINK BUNKERSTATIONS
is al ruim anderhalve eeuw verbonden met de binnenvaart. Wat halverwege de negentiende eeuw begon in Zwartsluis, is uitgegroeid tot een uniek netwerk van innovatieve bunkerstations en bunkerboten. Met bovendien een groot assortiment aan producten.

inNOVE lezen

NOVE leden kunnen inNOVE magazine ook digitaal lezen op het ledennet. Of klik hier om direct naar inNOVE #4 2019 te gaan.

      Inloggen

      NOVE nieuws

      Origineel

      Tablet portrait

      Mobile portrait

      Mobile landscape