07 januari 2016
De wereldwijde automobielsector gaat de komende jaren aanzienlijk minder investeren in het verbeteren van de interne verbrandingsmotor. De bedrijven zullen hun pijlen de komende tijd met name richten op de verdere ontwikkeling van hybride elektrische en volledig elektrische voertuigen. Vooral de steeds strengere wetgeving waaraan de ondernemingen moeten voldoen is hier debet aan.
Uit de Global Automotive Executive Survey 2016 van KPMG, een jaarlijks onderzoek onder 800 executives in de automobielbranche en ruim 2.000 klanten van de bedrijven, blijkt dat 60% van de mondiale autofabrikanten (OEM’s) ervoor kiest de hybride elektrische aandrijving verder te ontwikkelen.
En 55% zal de investeringen vooral richten op de volledige elektrische aandrijftechniek. Het verbeteren van interne verbrandingsmotor daalt naar een vijfde positie op de lijst van de belangrijkste vormen van aandrijftechniek.
“De verplichting om meer milieuvriendelijke en duurzame aandrijftechnieken op de markt te brengen die minder schade toebrengen aan het milieu, dwingt de bedrijven om drastische keuzes te maken in hun investeringen”, zegt Loek Kramer, partner bij KPMG en segmentleider Automotive.
Kramer: “De actualiteit toont aan dat de strengere milieueisen die aan de branche zijn opgelegd geen overbodige luxe is. ‘Dieselgate’ maakt duidelijk dat het verbeteren van de huidige interne verbrandingsmotor wellicht niet voldoende is om tegemoet te komen aan deze eisen. In dit licht hebben veel fabrikanten dan ook besloten om hun investeringen in de interne verbrandingsmotor aanzienlijk terug te schroeven.”
Grootste vernieuwers
Als het gaat om innovatie ziet de internationale automobielsector de BMW Group en de Toyota Group als de grootste vernieuwers. Volgens de bedrijven lopen deze OEM’s niet alleen voorop als het gaat om de ontwikkeling van het elektrische en zelfsturende voertuigen. De ondernemingen verwachten ook dat BMW en Toyota de komende vijf jaar voor de meest baanbrekende vernieuwingen in de sector zullen zorgen. Zij worden gevolgd door Honda, Tesla en Ford.
“Het is opvallend dat twee relatief traditionele automerken de ranglijst aanvoeren als het gaat om vernieuwing in de sector en bijvoorbeeld Tesla achter zich laten”, zegt Kramer. Kramer: “Als we echter kijken naar de inspanningen die met name BMW zich getroost op het gebied van e-mobility, dan verrast deze positie allerminst. Met zijn i3 en i8 modellen loopt BMW voorop in de ontwikkeling van elektrische auto’s. En Toyota is op dit moment bezig met de ontwikkeling van de nieuwe brandstofcelauto Mirai. De komende tijd zal duidelijk worden hoe andere OEM’s reageren op Dieselgate en welke keuzes zij maken als het gaat om de elektrische aandrijving van voertuigen.”
Klantgegevens nauwelijks gebruikt
Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat de mondiale automobielsector aanzienlijk worstelt met het gebruik van alle informatie die zowel voertuigen als klanten produceren. Zo’n 70% van de autofabrikanten geeft aan dat de analyse en het gebruik van alle gegevens die beschikbaar zijn nog in de kinderschoenen staat of een volledig onontgonnen terrein is.
Kramer: “Andere bedrijven die inmiddels actief zijn in de sector gaan veel slimmer met dit soort gegevens om. ICT-ondernemingen, zoals Google en Apple, worden steeds actiever met het gebruik van klantinformatie. Wil de traditionele autofabrikant zijn klant gedurende het gehele traject behouden, dan zal hij zich veel meer moeten richten op het aanbieden van nieuwe diensten op basis van een data-gedreven verdienmodel. Dat betekent bijvoorbeeld dat gebruik moeten worden gemaakt van de mogelijkheid om gegevens over voertuig en berijder op afstand uit lezen en de klant nieuwe mobiele diensten en producten aan te bieden.
De klant zal in toenemende mate online willen zijn, ook in de auto. OEM’s kunnen dus niet langer volstaan met het verbeteren van producten en technologie. Data vormt de brandstof voor het toekomstig succes van de bedrijven en alle inspanningen zullen er dan ook op gericht moeten zijn om met deze informatie de dienstverlening aan de klant te verbeteren.”
Klik hier voor het volledige onderzoek.