NOVE pleit nogmaals voor gelijk accijnstarief gasolie en stookolie

5 sep 2022


Eind augustus 2022 heeft NOVE wederom een brief aan het Ministerie van Financiën gestuurd en daarin gepleit om het accijnstarief voor gasolie (diesel) en stookolie op korte termijn gelijk te trekken.
Voor NOVE is een gelijk speelveld belangrijk en daarbij ook graag een praktische insteek. In de kwestie ‘diesel die geen diesel mag heten’ hebben wij het Ministerie van Financiën al regelmatig gewezen op onduidelijkheid en mogelijk misbruik van het gebruik van stookolie in dieselmotoren. ILenT, de inspectie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan dat stookolie niet in het wegverkeer en agrarische sector gebruikt mag worden. Een gelijk accijnstarief van deze twee brandstoffen zou de wetgeving alsmede eventuele procedures sterk vereenvoudigen.
Dit zou geheel passen in het streven van NOVE. Vereenvoudiging van de standaard, een eerlijk speelveld en indien nodig de ruimte om middels (tijdelijke) vergunningen toch flexibel te zijn om te innoveren of specifieke situaties mogelijk te maken.
NOVE zal eveneens de Tweede Kamer benaderen over dit onderwerp met dezelfde insteek.

Eerdere artikelen:

- Dieselbrandstof op recept, uitspraak van ILT

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape