20 mei 2016
Donderdag 19 april is het vijfde LNG tankstation van Rolande geopend in Geldermalsen. Dit station is tot stand gekomen door De Ketensamenwerking LBG Rivierenland: een consortium van Rolande LNG, Gebiedscoöperatie Rivierenland, Stout groep en Logistic Hotspot Rivierenland. Deze partijen werken samen in het project 'Brandstoftransitie bio-LNG’.
Jolon van der Schuit - CEO van Rolande - benadrukt tijdens de opening dat dit station een bijzondere stap voorwaarts is: “Door de samenwerking met het consortium wordt er steeds bewuster voor duurzaamheid gekozen. Zowel door overheid, bedrijfsleven als door betrokken burgers.”
Tot 1 juli extra subsidie aanschaf LNG trucks
Regio Rivierenland benadrukt het nut van verduurzaming in de logistiek. Tot ieders verrassing geven zij tot 1 juli 2016 de stimuleringsregeling voor LNG vrij: een extra stimulans voor ondernemers met een fysieke vestiging in regio Rivierenland. Zij kunnen een extra bijdrage krijgen bij hun aanschaf van een LNG-truck - zowel koop als lease.
Iveco LNG truck 2.0 in aantocht
Het verrassende nieuws van Regio Rivierenland werd extra luister bijgezet doordat Iveco een tipje van de sluier oplichtte over een nieuwe Iveco LNG truck die halverwege juni op de markt komt. De details van de truck staan nog onder embargo, maar het is duidelijk dat het over een 2.0 versie gaat. Vanaf 15 juni horen we hier meer over…
“Het gaat om EN… EN… EN…”
De opening werd officieel voltrokken door mevrouw Bieze - gedeputeerde bij de provincie Gelderland - en de heer van Meygaarden - wethouder in Geldermalsen en voorzitter regionale stuurgroep Duurzame Energie van Regio Rivierenland. Ook zij benadrukken de groei van (lokale) duurzaamheid.
Mevrouw Bieze vraagt zich hardop af wat de beste brandstof is voor de toekomst: “Dat is nu niet te zeggen. Wat we kunnen wel kunnen zeggen, is dat we simpelweg niet kunnen wachten tot het rijden op waterstof een feit is. Maar we weten wél dat er nú LNG is en daar moeten we mee vooruit!” De heer van Meygaarden beaamt dit en benadrukt: “Het gaat bij verduurzaming niet om het maken van keuzes voor windmolens, zonnepanelen of groen transport. Het gaat om EN… EN… EN…”
Het enthousiaste verhaal van mevrouw Bieze maakt duidelijk dat de provincie Gelderland uniek is qua logistieke ligging in Nederland. De ‘Gelderse corridor’ moet een impuls geven aan de regionale economie en bij voorkeur gebeurt dat onder andere met (bio-)LNG!