Meldpunt gebruikerservaringen dieselbrandstoffen

Vrachtwagens in Nederland rijden inmiddels al weer meer dan tien jaar met steeds ‘duurzamere diesels’. Duurzamere diesels zijn een optelsom van schonere motoren en duurzamere brandstoffen. Beide een uitdaging, omdat motoren en brandstoffen ‘gevoeliger en complexer’ zijn geworden. Hierdoor stranden trucks af en toe om uiteenlopende redenen. Een truck die stil valt van wege een bandenprobleem, is voor ons niet interessant, echter indien er een link is met brandstof, dan is het van belang om te weten of er een patroon in zit. Welke brandstof het was en via welke weg die in de tank is gekomen, is het regionaal, is het merk of product gebonden of is een bepaald type injector, filter of truckmerk gevoeliger?

De samenwerkende partners (VeMoBin, MVO, NOVE, PHB, RAI, BOVAG en TLN) in brandstof- en truckketen werken continu aan verbetering . Daarom worden truckeigenaren, brandstofleveranciers en onderhoudsmonteurs gevraagd om hun steentje bij te dragen en hun ervaringen te delen.

Luchtvaart als voorbeeld
Vergelijk het met de luchtvaart. Daar wordt elk incident, hoe klein ook, gemeld. Niet direct om een schuldige aan te wijzen, maar om te leren, te begrijpen en uiteindelijk te verbeteren. Gaat het om een eenmalig iets of valt een structureel patroon te herkennen? Met een goede analyse van de feiten valt mogelijk de oorzaak te achterhalen en kunnen aanbevelingen worden gedaan voor verbeteringen. Denk niet dat niets met meldingen wordt gedaan. Het kost namelijk tijd om goed onderzoek uit te voeren. En om vast te stellen dat sprake is van een trend is meer tijd nodig. Na het insturen van brandstofmonsters en filters gaan laboratoria aan de slag om de samenstelling te analyseren. We kijken ook naar de weg die de brandstof heeft afgelegd tot aan de truck. De omstandigheden van elke schakel in de leveringsketen kunnen een rol spelen bij het optreden van een incident. Daarom is het belangrijk om bij het doorgeven van de meldingen informatie te verschaffen over de brandstof. Over het type product dat is geleverd en door wie.
Meld incidenten en verzamel brandstofmonsters/filters en eventueel beschadigde verstuivers
Lijkt een brandstof de oorzaak van het incident neem dan een monster van de brandstof. Bij voorkeur twee: een in het midden van de tank en een van de bodem. Het bodemmonster geeft inzicht in de aanwezigheid van water en sediment (niet oplosbare stoffen). Gooi het brandstoffilter niet weg, maar doe het (zonder te reinigen) in een plastic zak.

Hoe nu melden?

KLIK HIER VOOR HET ONLINE MELDPUNT (VOORKEUR)

Mocht het online melden lastig zijn, of wilt u eerst 'op papier' de vragen invullen, download hier het meldingsformulier en gebruik het om het online formulier in te vullen of stuur het aan uw branchevereniging.
De afzonderlijke brancheverenigingen hebben aan hun leden laten weten hoe brandstofmonsters/filters of eventueel beschadigde verstuivers verzameld worden.

Tijdens het project kunnen procedures wijzigen. Houdt daarom de berichtgeving van uw eigen branchevereniging in de gaten, zo ook deze pagina.

Zie ook:

- VERKORTE HANDLEIDING/PROCEDURE

logo meldpunt ervaringen diesel trucks 2.PNG

Inloggen

Origineel

Tablet portrait

Mobile portrait

Mobile landscape